Merhabalar!
Yeni yılın ilk bülteniyle karşınızdayım.
Elon Musk’ın Twitter’i satın almasının ardından verdiği ilk önemli kararın Revue’yü kapatmak olması sebebiyle, artık bültenimizin yayını için Substack altyapısını kullanacağım.
Şekil ve kullanım anlamında mecburi gerçekleşen birkaç değişiklik dışında içerik anlamında benzer bir yapıyla devam edeceğim.
Umarım 2023 yılı hepimiz için üretkenliğimizin ve mutluluğumuzun zirve yaptığı bir yıl olur.
Keyifli okumalar.
Emir
Bunları Bilelim
Pele’nin Vefatı
Dünya futbol tarihinin en önemli oyuncularından biri olan Pele (gerçek adıyla Edson Arantes do Nascimento), 29 Aralık 2022’de uzun süredir savaştığı kansere yenik düştü ve aramızdan ayrıldı.
Gelmiş geçmiş en iyi oyuncu (GOAT) olup olmadığı tartışılabilir ama dünya futbolunda en çok iz bırakan futbolcuların başında geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Döneminin çok ilerisinde olan etkileyici futbol zekası kadar saha dışındaki duruşuyla da bize çok önemli bir miras bıraktı Pele.
Başarıları, futbol dünyasına olan etkisi ve katkıları bu satırlara sığmayacaktır. O yüzden, onun futbolunu sinematize eden ve YouTube’de 33 milyon izlenmeye ulaşan aşağıdaki videoyu sizlerin takdirine bırakıyorum.
Ronaldo’nun Transferi
Cristiano Ronaldo, kariyerinin son dönemine resmi olarak giriş yaptı. Çok genç yaştan itibaren en üst düzey futbol arenasında yer alan Portekizli, Katar 2022’den sonra artık bu kadar rekabet yeter dedi ve Suudi Arabistan’ın Al Nassr kulübüyle ‘tamamen duygusal’ bir anlaşmaya vardı.
Ronaldo, 2.5 yıl için 535 milyon dolar kazanacağı bu sözleşme ile birlikte, futbol tarihinde sözleşme üzerinden yıllık olarak en fazla kazanan futbolcu konumuna geldi. Bu unvanı elinden aldığı kişi ise Barcelona’daki son sözleşmesi (2017-2021) ile dört yıllığına 674 milyon dolar kazanmış olan Lionel Messi’ydi. Arjantinli futbolcu, Dünya Kupası şampiyonluğunu kutladığı şu günlerde bu unvanı kaybettiğine pek de üzülmemiştir diye tahmin ediyorum.
Yıllık kazanç bazında en değerli 10 spor sözleşmesini aşağıda bulabilirsiniz.
Rusya’nın UEFA’dan Ayrılması
Rusya Futbol Birliği’nin (RFU) 23 Aralık’ta yapılan yönetim kurulu toplantısının ardından, ülke federasyonu olarak Avrupa kıtasını temsil eden UEFA’dan ayrılıp Asya kıtasını temsil eden AFC konfederasyonuna katılma ihtimallerinin olduğu açıklandı.
2014’te Sochi’de yaşanan doping skandalının ardından büyük yara alan Rus sporu, 2021 yılında Putin’in Ukrayna’ya yaptığı askeri müdahalenin ardından neredeyse tüm dünya genelinde sportif örgütlenmeler tarafından dışlanmıştı. Futbolun en yüksek karar mercii olan FIFA’nın ve RFU’nun bağlı olduğu UEFA’nın getirdiği yasaklar sonrası uluslararası futbol alanında yarışmaktan da men edilmişlerdi.
Bu hukuken tartışılabilir ama pek de temelsiz olmayan dışlanmanın ardından Putin, Avrupa ülkelerine rest çekip UEFA’dan çıkma tehdidini ortaya attı. Tabii bu durum, yalnızca futbol takımlarınının sahadaki mücadelesini kapsamıyor. Rusya’nın AFC’ye geçmesi durumunda beraberinde futbol dünyasına yaptığı finansal (sponsorluklar vb.) yatırımların da Asya’ya kayması hayli olası. Öte yandan, nihayetinde AFC de FIFA’nın Asya kıtasını temsil eden konfederasyonu olduğu için futbol alanındaki men cezasından hemen kurtulamayacakları bir gerçek.
Henüz kesin karar verilmiş değil ama Putin’in dünyayı karşısına alma konusundaki tutarlılığı göz önünde bulundurulursa, yakın zamanda gerçekleşirse şaşırmayacağız.
Hindistan’ın 2036 Oyunları Adaylığı
2020 Tokyo Yaz Olimpik ve Paralimpik Oyunları’nın sona ermesinin ardından gözler 2024 yılında Paris’te düzenlenecek Oyunlar’a çevrildi bile. Ancak arka planda çok daha uzun vadeli bir rekabet ortamı da hayli sıcak bir şekilde ilerliyor.
2028 Oyunları’na Los Angeles (ABD) ve 2032 Oyunları’na Brisbane (Avustralya) ev sahipliği yapacak. Henüz 13 yıl olmasına rağmen 2036 Oyunları için potansiyel adaylar hazırlıklarına çoktan başladı bile.
Özellikle son yıllarda ciddi finansal yüküyle birlikte gelen Olimpiyat Oyunları ev sahipliğine Avrupa kıtasındaki ülkelerin çok sıcak bakmadığını görmekteyiz. Bu durumu fırsat bilenlerden biri olan Hindistan’ın Ahmedabad şehri de 2036 için adaylardan biri olacağını açıkladı.
Hindistan, yakın geçmişte Asya Oyunları (2018) ve İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları (2022) gibi uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmıştı.
Bildiğiniz gibi, İstanbul da 2036 adaylığı sürecinde en iddialı adaylardan biri konumunda. Kazanma konusu belli olmaz ama aday olma konusunda açık ara lider konumda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. 1992 yılında 2000 Oyunları için ilk adaylığımızı koyduğumuzdan bu yana toplamda beş kez aday olup hiç kazanamayan tek ülke konumundayız. 2036 adaylığı ise altıncı denememiz olacak.
Dünya Boksunda ‘Transgender’ Kategorisi
Dünya Boks Konseyi (WBC) Başkanı Mauricio Sulaiman, 2023 yılında yeni bir yarışma kategorisi olarak cinsiyet değiştiren (transgender) sporcu kategorisi üzerinde çalışılacağını açıkladı.
Spor yarışmalarında, branştan bağımsız olarak, dünya genelinde kullanılan kategoriler erkek, kadın ve karışık (ikili veya çoklu yarışmalarda erkek ve kadınların bir arada mücadele ettiği) olarak kurgulanmış durumda.
Özellikle son yıllarda cinsiyet değiştiren sporcuların veya genetik özelliklerinden dolayı ‘sporcu cinsiyeti’ anlamında farklı kategorize edilen (Ör: Caster Semenya) sporcuların ciddi sıkıntılar yaşadığını görmekteyiz. Bu anlamda, halihazırda birçok sportif dava ve hukuk davası da devam etmekte.
2018 yılında cinsiyet değiştirerek ringe çıkan ilk boksör Patricio Manuel olmuş ve rakibi Hugo Aguilar’ı hakem kararıyla yenmişti. Manuel, 2015 yılındaki cinsiyet değiştirme operasyonu öncesinde ABD genelinde amatör kadın boksör kategorisinde birçok şampiyonluğa sahipti.
WBC’nin spor dünyasında ciddi ses getirecek bu önemli adımı nasıl atacağı ise en önemli soru olarak karşımıza çıkıyor. Yani, eşitlik ve adil yarışma anlamında yeni bir kategori oluşturmaya çalışırken, daha da çok ayrımcılığa ve baskıya sebep olma ihtimali de mevcut. Bekleyip göreceğiz.